
Babeczki marchewkowe ciasto marchewkowe
Znowu użyłam mojego ulubionego przepisu bazy na ciasto marchewkowe, tym razem w formie babeczek, przepis na ciasto podaję tutaj: CIASTO MARCHEWKOWE
Babeczki piekłam krócej niż ciasto około 30 minut, po przestygnięciu udekorowałam je kremem i kandyzowanymi marcheweczkami, natkę marchewki zrobiłam z rozmarynu ale można to zrobić z zabarwionej masy marcepanowej lub cukrowej.
Przepis na krem i marchewki znalazłam na blogu Pin up cake
SKŁADNIKI:
Krem śmietankowy:
- 270 g serka śmietankowego,
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki miodu
Mikserem ubić masło na puch. Dodać serek, ekstrakt oraz miód i zmiksować wszystko na gładki krem.
Kandyzowane marchewki:
- 1 marchewka z natką (ewentualnie można użyć pietruszki lub, jak u mnie, rozmarynu)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
Marchewkę obrać i za pomocą obieraczki do warzyw odciąć z marchewki parę długich pasków (tyle ile babeczek). W rondlu zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać paski marchewki. Zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka stanie się szklista (kilka minut). Zdjąć rondel z ognia i pozwolić, by wstążki marchewki wystygły w syropie. W takiej postaci można je przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku, przez 4 dni. Wyjąć paski marchewki z syropu. Osączyć na ręczniku papierowym. Każdą wstążkę zrolować ciasno, stopniowo rozluźniając – tak, aby powstały podłużne rożki. W otwarty koniec rożka wetknąć kawałek zieleniny. Udekorować babeczki.