Przystawki
Rolada łososiowo-szpinakowa

Rolada łososiowo-szpinakowa

Przepyszna przystawka, na mojej liście przystawek danie numer 1. POLECAM!

SKŁADNIKI:

  • paczka szpinaku mrożonego (ja kupuję w tesco, marki „tesco”),
  • 2 ząbki czosnku,
  • trochę masła do usmażenia szpinaku,
  • 3 lub 4 jajka,
  • 1 almette chrzanowy,
  • 1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco (stosuję zamienne lub razem).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szpinak rozmrażam, odsączam i smażę na maśle ok. 5 minut, dodaję czosnek , smażę jeszcze chwilę, doprawiam solą i pieprzem.

Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Studzę, ściągam z papieru. Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette, kładę łososia i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.