Zupy

Zupa krem z czosnku
Bardzo polecam tę zupę, jest to moja faworytka wśród zup kremów. Jest pyszna i zdrowa. Mimo ogromnej ilości czosnku naprawdę go nie czuć, a zmiksowany czosnek daje niesamowitą konsystencję.
SKŁADNIKI / na cztery osoby:
- 4 główki czosnku,
- 4 cebule,
- 4 ziemniaki,
- 2 duże lub 4 małe serki topione,
- śmietana 30%,
- śmietana 18% lub jogurt naturalny grecki,
- olej do smażenia warzyw,
- łyżka masła,
- natka pietruszki,
- prażone ziarna słonecznika, dyni lub np. cienko krojone migdały – do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebule obieram i kroję na średnie kawałki, czosnek obieram. Smażę cebulę żeby się zeszkliła, dodaję ząbki czosnku, smażę około 3 minuty. Obieram ziemniaki i kroję na małe kawałki, dorzucam do cebuli i czosnku, wlewam wodę, taką ilość żeby zakryła warzywa, doprawiam pieprzem, solą lub vegetą natur. Gotuję warzywa do miękkości, na końcu dodaję serki topione, mały kubek śmietany 30 i mały kubek śmietany 18 lub jogurtu naturalnego greckiego. Miksuję, podaję z prażonymi ziarnami, natką pietruszki, opcjonalnie z grzankami. SMACZNEGO 🙂
admin-poczujmiete
0