Sałatki
Sałatka z pieczoną papryką

Sałatka z pieczoną papryką

Składniki na jedną sałatkę:

  • Rukola 2 garście liści,
  • pół kulki sera mozarelli
  • 1 papryka upieczona bez skóry,
  • łyżka kaparów z zalewy,
  • 1 łyżka pestek słonecznika lub prażonego sezamu.

Sos musztardowy:

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Paprykę piec w piekarniku, do momentu aż cała skórka będzie czarna, następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Pestki słonecznika lub sezam uprażyć na suchej patelni, wymieszać wszystkie składniki sosu.

Na talerz kładę najpierw rukolę, polewam częścią sosu musztardowego, na to kładę pokrojoną na kawałeczki mozarellę, polewam sosem, później paprykę też polewam sosem i na końcu kapary, polewam resztą sosu, posypuję prażonym sezamem lub słonecznikiem. POLECAM