Piekarnia
Pyszny bezglutenowy chleb gryczany

Pyszny bezglutenowy chleb gryczany

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ziaren

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kasze dokładnie płuczę.
  2. Wsypuję kaszę do miski i odstawiam na około 20 godzin W międzyczasie mieszam kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
  3. Miksuję kaszę (razem z wodą, w której się moczyła), dodaję sól, ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. Wsypuję ziarna
  4. Do formy silikonowej typu keksówka przelewam kaszę. Zostawiam chleb na około godzinę. Chleb delikatnie podrośnie.
  5. Nastawiam piekarnik na 180 stopni i piekę około 1.5 godziny
  6. Studzę chleb na metalowej kratce.