Mięsa
Piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka

Bardzo smaczne mięsko, serdecznie polecam. Przepis podpatrzyłam na blogu kulinarne przeboje, dodałam do niego parę swoich ulubionych składników.

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • słodka papryka w proszku, pieprz i sól lub vegeta do smaku, świeży tymianek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze fileciki , ja podzieliłam na 8. Przecięłam wzdłuż na dwa i potem jeszcze na dwie części. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.

Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól, pieprz i tymianek do smaku, wymieszać.

Przygotować naczynie żaroodporne, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę z majonezem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 30-40 minut (do czasu aż piersi w środku będą upieczone, a marchewka zmięknie)

SMACZNEGO 🙂