Mięsa
Chińszczyzna

Chińszczyzna

W tym daniu idę trochę na łatwiznę bo kupuje w biedronce gotową, mrożoną mieszankę warzywną do dań chińskich 🙂

SKŁADNIKI:

  • opakowanie warzyw mrożonych do potraw chińskich ( ja kupuję w biedronce),
  • 1 kg piersi z kurczaka lub indyka,
  • papryka ostra i słodka po 1 łyżeczce,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • łyżek sosu sojowego,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oliwy lub masła klarowanego,
  • łyżeczka prażonego sezamu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piersi z kurczaka lub indyka kroję na małe kawałki, dodaję sos sojowy i paprykę, mieszam.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni, obsmażam mięso na rumiano, dodaję warzywa, smażę ok. 5 minut.
Dolewam troszkę wody i duszę do miękkości, na końcu dodaję ketchup, miód i sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaje z ryżem i prażonym sezamem.

Smacznego. 😉