Zupy

Zupa krem z soczewicy
Uwielbiam takie sycące zupy, zwłaszcza w chłodne, zimowe wieczory. Polecam!
SKŁADNIKI:
- opakowanie czerwonej soczewicy (ok 500 gram),
- 1-1,5 puszki pomidorów,
- puszka mleka kokosowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- kmin rzymski, sól, chili – przyprawy według uznania.
- trochę greckiego jogurtu naturalnego i listki kolendry do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kroję cebulę i smażę na oleju, dodaję czosnek, chwilę smażę, na końcu dodaję soczewicę (wcześniej płukaną), wlewam wodę, tak żeby przykryła wszystkie składniki zupy i gotuję koło 15 minut do miękkości, dodaję pomidory z puszki i przyprawy oprócz kolendry. Gotuję jeszcze 5 minut, na końcu dodaję mleko kokosowe, chwilę gotuję.
Na końcu miksuję zupę, nalewam do miseczek, do każdej miseczki wkładam kleks jogurtu naturalnego, ozdabiam kolendrą.
Smacznego.
admin-poczujmiete
0