Zupy
Zupa krem z soczewicy

Zupa krem z soczewicy

Uwielbiam takie sycące zupy, zwłaszcza w chłodne, zimowe wieczory. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • opakowanie czerwonej soczewicy (ok 500 gram),
  • 1-1,5 puszki pomidorów,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kmin rzymski, sól, chili – przyprawy według uznania.
  • trochę greckiego jogurtu naturalnego i listki kolendry do dekoracji.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kroję cebulę i smażę na oleju, dodaję czosnek, chwilę smażę, na końcu dodaję soczewicę (wcześniej płukaną), wlewam wodę, tak żeby przykryła wszystkie składniki zupy i gotuję koło 15 minut do miękkości, dodaję pomidory z puszki i przyprawy oprócz kolendry. Gotuję jeszcze 5 minut, na końcu dodaję mleko kokosowe, chwilę gotuję.

Na końcu miksuję zupę, nalewam do miseczek, do każdej miseczki wkładam kleks jogurtu naturalnego, ozdabiam kolendrą.

Smacznego.