Mięsa

Kurczak curry
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego,
- 2 łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szklanka zielonej fasoli,
- puszka ml mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół pęczka kolendry,
- sól, papryka ostra, kurkuma, kumin, sos sojowy – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso kurczaka umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i cebulę i smażyć kolejne 30 sekund. Dodać paprykę, podsmażyć, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.
Dodać podgotowaną fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier przyprawy i sos sojowy mieszać i gotować wszystko ok. 10 minut. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.
Smacznego. 🙂
admin-poczujmiete
0