Mięsa
Kurczak curry

Kurczak curry

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego,
  • 2 łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka zielonej fasoli,
  • puszka ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół pęczka kolendry,
  • sól, papryka ostra, kurkuma, kumin, sos sojowy – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso kurczaka umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i cebulę i smażyć kolejne 30 sekund. Dodać paprykę, podsmażyć, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.

Dodać podgotowaną fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier przyprawy i sos sojowy mieszać i gotować wszystko ok. 10 minut. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

Smacznego. 🙂