Ciasta
Torcik bezowy kakaowy

Torcik bezowy kakaowy

Torcik bezowy dobry jest na każdą okazję i na każdy dzień, dzisiaj w wersji lekko kakaowej. Tym razem bez mąki ziemniaczanej.

SKŁADNIKI:

Na płaty bezowe:

  • 6 białek,
  • 300 gram cukru kryształ,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka kakao.

Owoce:

  • pudełeczko borówek,
  • puszka owoców mix w zalewie.

Na krem:

  • 1 małe mascarpone (po 250 gram)
  • 200 g śmietany 30 %
  • łyżka cukru pudru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ubijam białka, jak będą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję sok cytrynowy i kakao, ubijam jeszcze chwilę.

Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na dwa papiery nakładam ubite białko formując koła.

Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1/2 godziny ( po 15 minut zamieniam blaszki), później piekę jeszcze pół godziny w około 140 stopniach (zamieniam blaszki po około 15 minutach ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry)

Studzę bezy. Tak pieczona beza jest z zewnątrz twarda a w środku ma delikatna piankę.

Krem z mascarpone:

Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.

Kładę połowę kremu z mascarpone i połowę owoców z puszki i połowę borówek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, resztę owoców, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień 😉 SMACZNEGO