
Torcik bezowy kakaowy
Torcik bezowy dobry jest na każdą okazję i na każdy dzień, dzisiaj w wersji lekko kakaowej. Tym razem bez mąki ziemniaczanej.
SKŁADNIKI:
Na płaty bezowe:
- 6 białek,
- 300 gram cukru kryształ,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka kakao.
Owoce:
- pudełeczko borówek,
- puszka owoców mix w zalewie.
Na krem:
- 1 małe mascarpone (po 250 gram)
- 200 g śmietany 30 %
- łyżka cukru pudru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ubijam białka, jak będą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję sok cytrynowy i kakao, ubijam jeszcze chwilę.
Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na dwa papiery nakładam ubite białko formując koła.
Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1/2 godziny ( po 15 minut zamieniam blaszki), później piekę jeszcze pół godziny w około 140 stopniach (zamieniam blaszki po około 15 minutach ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry)
Studzę bezy. Tak pieczona beza jest z zewnątrz twarda a w środku ma delikatna piankę.
Krem z mascarpone:
Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.
Kładę połowę kremu z mascarpone i połowę owoców z puszki i połowę borówek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, resztę owoców, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień 😉 SMACZNEGO