Zupy
Zupa rybna

Zupa rybna

Byłam wczoraj w restauracji na zupie rybnej i tak mi posmakowała, że postanowiłam ją odtworzyć, wyszła całkiem niezła więc polecam.

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki pokrojone w słupki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka pokrojona w słupki,
  • kawałek selera pokrojony w słupki,
  • 3 upieczone papryki,
  • 4 ziemniaki upieczone w mundurkach,
  • 1/2 kg łososia pokrojonego na 4 cm kawałki,
  • opakowanie krewetek,
  • 1 łyżka vegety natur,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • łyżka pasty curry,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 2 łyżki kolendry świeżej,
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kroje cebulę na drobniutko, smażę ją na oleju lub maśle klarowanym na złoto, dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Robię wywar, gotuję marchewkę z pietruszką i selerem, po 10 minutach dokładam rybę, krewetki i smażoną cebulkę z czosnkiem, gotuje razem na małym ogniu z warzywami i przyprawami, na końcu dodaję pokrojoną na małe kawałki pieczoną paprykę i obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki pieczone. Doprawiam do smaku i podaję ze świeżą kolendrą.

Smacznego 🙂