Piekarnia
Chlebki pita bezglutenowe

Chlebki pita bezglutenowe

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Odstawić na około 30 minut.

Po tym czasie dodaję tyle mąki by ciasto dało się rozwałkować. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego lub większe i rozwałkowuję na placki.

Placki piekę na suchej patelni z obydwu stron na złoty kolor, ewentualnie przypiekam mocniej. Chlebki delikatnie rosną. Podaję np. z gulaszem. Można je przechować w czystej ściereczce.