Piekarnia

Chlebki pita bezglutenowe
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 7 g drożdży instant,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki ciepłej wody.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie dodaję tyle mąki by ciasto dało się rozwałkować. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego lub większe i rozwałkowuję na placki.
Placki piekę na suchej patelni z obydwu stron na złoty kolor, ewentualnie przypiekam mocniej. Chlebki delikatnie rosną. Podaję np. z gulaszem. Można je przechować w czystej ściereczce.
admin-poczujmiete
0