Ciasta
Omlet

Omlet

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • 8 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu,
  • 5 łyżek mąki ryżowej,
  • garść mrożonych owoców leśnych,
  • 1 łyżka masła,
  • do posypania: cukier puder.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka ubijamy z cukrem, białka na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki masę dokładnie mieszamy z dołu do góry do połączenia się składników. Na patelni np. ceramicznej rozpuszczamy masło i wylewamy masę jajeczną. Dodajemy owoce. Omlet smażymy 5 minut, a następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 170oC i pieczemy 15 minut. Przed pieczeniem plastikową rączkę owijamy folią aluminiową. Po upieczeniu omlet posypujemy cukrem pudrem (zwykłym lub na przykład z ksylitolu)