Ciasta

Omlet
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- 8 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu,
- 5 łyżek mąki ryżowej,
- garść mrożonych owoców leśnych,
- 1 łyżka masła,
- do posypania: cukier puder.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka ubijamy z cukrem, białka na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki masę dokładnie mieszamy z dołu do góry do połączenia się składników. Na patelni np. ceramicznej rozpuszczamy masło i wylewamy masę jajeczną. Dodajemy owoce. Omlet smażymy 5 minut, a następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 170oC i pieczemy 15 minut. Przed pieczeniem plastikową rączkę owijamy folią aluminiową. Po upieczeniu omlet posypujemy cukrem pudrem (zwykłym lub na przykład z ksylitolu)
admin-poczujmiete
0