Ryby
Łosoś z krewetkami w sosie teryaki

Łosoś z krewetkami w sosie teryaki

Polecam przepis na pyszny obiad.

SKLADNIKI:

  • nieduży płat łososia bez ości i bez skóry kroję na mniejsze kawałki np. 5×7 cm
  • opakowanie krewetek mrożonych
SOS:
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki wina japońskiego mirin lub octu ryżowego lub cytryny,
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego,
  • 2 papryki upieczone i obrane ze skóry( piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po wyjęciu obieram ze skóry,
  • 2 marchewki obrane, pokrojone w słupki i upieczone( piekę około 30 minut delikatnie skropione oliwą w 200 stopniach)
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka sezamu,
  • łyżeczka szczypiorku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łączę składniki sosu i marynuję kawałki łososia i krewetki minimim godzinę w lodówce.

Wkładam łososia i krewetki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 15 minut. Pozostałą marynatę zostawiam na później, w międzyczasie podsmażam drobno pokrojoną cebulkę na łyżce oliwy, dodaję wyciśnięty czosnek, na patelnię wkładam paprykę, marchewkę i pozostała marynatę, chwilkę podsmażam, na końcu dodaję upieczone ryby i krewetki, delikatnie łączę z warzywami. Podaję z gotowanym czarnym i brązowym ryżem, posypuję sezamem i szczypiorkiem.

Smacznego 🙂