Ryby

Łosoś z krewetkami w sosie teryaki
Polecam przepis na pyszny obiad.
SKLADNIKI:
- nieduży płat łososia bez ości i bez skóry kroję na mniejsze kawałki np. 5×7 cm
- opakowanie krewetek mrożonych
SOS:
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki wina japońskiego mirin lub octu ryżowego lub cytryny,
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego,
- 2 papryki upieczone i obrane ze skóry( piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po wyjęciu obieram ze skóry,
- 2 marchewki obrane, pokrojone w słupki i upieczone( piekę około 30 minut delikatnie skropione oliwą w 200 stopniach)
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka sezamu,
- łyżeczka szczypiorku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łączę składniki sosu i marynuję kawałki łososia i krewetki minimim godzinę w lodówce.
Wkładam łososia i krewetki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 15 minut. Pozostałą marynatę zostawiam na później, w międzyczasie podsmażam drobno pokrojoną cebulkę na łyżce oliwy, dodaję wyciśnięty czosnek, na patelnię wkładam paprykę, marchewkę i pozostała marynatę, chwilkę podsmażam, na końcu dodaję upieczone ryby i krewetki, delikatnie łączę z warzywami. Podaję z gotowanym czarnym i brązowym ryżem, posypuję sezamem i szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
admin-poczujmiete
0