
Tarta żytnia
Dzisiaj zrobiłam zdrowszą wersję tarty z mąki żytniej i orkiszowej.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- 80 g zimnego masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczka soli morskiej,
- 1 jajko,
- łyżka zimnej wody.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce (bez wody), zagniatamy(masło kroję na mniejsze kawałki, jeśli jest potrzeba dodajemy wodę, ciasto nie powinno lepić się do rąk. Ciasto owinięte w folię chowamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu chwilę czekamy aż delikatnie zmięknie i wyklejamy ciastem foremkę lub rozwałkowujemy i wykładamy do formy.
Na farsz:
- kulkę mozzarelli,
- 1/4 opakowania fety,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie),
- 1 por,
- garść świeżego szpinaku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy pokrojoną białą część pora, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, później liście szpinaku, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy.
Wyklejoną ciastem blaszkę do tarty, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Wyciągamy. Na to wykładamy podsmażony szpinak z czosnkiem, wylewamy jajko rozbełtane z mlekiem, na to wykładamy pokrojoną mozzarellę i fetę i porwaną na małe kawałki szynkę parmeńską. Zapiekamy w piekarniku około 20-25 minut.
Smacznego 🙂