Inne
Tarta żytnia

Tarta żytnia

Dzisiaj zrobiłam zdrowszą wersję tarty z mąki żytniej i orkiszowej.

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 80 g zimnego masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 jajko,
  • łyżka zimnej wody.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce  (bez wody), zagniatamy(masło kroję na mniejsze kawałki, jeśli jest potrzeba dodajemy wodę, ciasto nie powinno lepić się do rąk. Ciasto  owinięte w folię chowamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu chwilę czekamy aż delikatnie zmięknie i wyklejamy ciastem foremkę lub rozwałkowujemy i wykładamy do formy.

Na farsz:

  • kulkę mozzarelli,
  • 1/4 opakowania fety,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie),
  • 1 por,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy pokrojoną białą część pora, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, później liście szpinaku, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy.

Wyklejoną ciastem blaszkę do tarty, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Wyciągamy. Na to wykładamy podsmażony szpinak z czosnkiem, wylewamy jajko rozbełtane z mlekiem, na to wykładamy pokrojoną  mozzarellę i fetę i porwaną na małe kawałki szynkę parmeńską. Zapiekamy w piekarniku około 20-25 minut.

Smacznego 🙂