
Frittata
Pyszne i szybkie danie, serdecznie polecam zwłaszcza na ekspresowy obiad. Oczywiście danie to można zrobić z dowolnych warzyw, ja skupiłam się na tych które miałam w lodówce.
SKŁADNIKI:
- 8 jajek,
- cukinia,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryka,
- 8 małych kuleczek mozzarelli,
- 10 dkg sera żółtego,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- przyprawy: sól morska, pieprz, papryka wędzona, chili, zioła prowansalskie, curry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę kroję na drobno smażę, dodaję paprykę pokrojona na drobno i pokrojoną cukinię, podsmażam chwilę, dodaję wyciśnięty czosnek i polowe przypraw, smażę wszystko razem mieszając co jakiś czas jeszcze około 5 minut.
Jajka wbijam do miski, delikatnie doprawiam resztą przypraw, jajka delikatnie bełtam trzepaczką do rozmieszania, następnie wlewam do patelni, smażę już bez mieszania parę sekund na delikatnym ogniu. Wyłączam gaz, kładę mozzarellę, pomidorki koktajlowe i kawałki sera żółtego na frittatę. Patelnie przekładam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 15-20 minut. Jeśli raczka od patelni jest plastikowa owijam ją folią aluminiową .Po tym czasie frittata jest gotowa.
Smacznego 😉