
Bezy
Znowu podaję przepis na mój ulubiony przysmak bezy :-). Tym razem wersja z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, z ananasem.
Przepis na bezy:
- 3 białka jajek,
- 150-180 gram cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka soku z cytryny.
Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier . Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 10 krążków i wykładamy nimi blachę do pieczenia.
Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 5 płaskich krążków na pergaminie oraz 5 wyższych rozetek o średnicy ok. 6 cm.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Przepis na krem:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 250 gram serka mascarpone,
- łyżeczka cukru,
- parę krążków pokrojonego ananasa z zalewy,
- kakao do posypania.
Przez chwilę miksujemy mascarpone, do kremu wlewamy schłodzoną śmietankę, miksujemy do uzyskania gęstej masy, na końcu dodajemy cukier. Szprycą nakładamy krem na mniejsze krążki, kładziemy pokrojone ananasy, przykrywamy rozetkami, posypujemy kakao. SMACZNEGO!