Ciasta
Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

Dzisiaj zrobiłam mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej. Troszkę go zmodyfikowałam bo nie miałam niektórych składników. Mimo że nie ma cukru jest słodki i bardzo nam smakuje. Polecam zdrową odmianę tego ciasta na Święta.

CIASTO:

POLEWA:

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 10 łyżek mąki kokosowej,
  • szczypta wanilii,
  • szczypta soli.
  • 8 daktyli,
  • 150 ml śmietanki,
  • 4 łyżki rumu,
  • 2 łyżki kakao.

Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

W międzyczasie przygotuj masę. Gotuj chwilę daktyle ze śmietanką, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.

Kiedy spód ciasta ostygnie, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją  rozpuszczoną czekoladą i migdałami. SMACZNEGO