Ciasta

Mazurek kokosowy
Dzisiaj zrobiłam mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej. Troszkę go zmodyfikowałam bo nie miałam niektórych składników. Mimo że nie ma cukru jest słodki i bardzo nam smakuje. Polecam zdrową odmianę tego ciasta na Święta.
CIASTO:
POLEWA:
- 5 jajek,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 10 łyżek mąki kokosowej,
- szczypta wanilii,
- szczypta soli.
- 8 daktyli,
- 150 ml śmietanki,
- 4 łyżki rumu,
- 2 łyżki kakao.
Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.
W międzyczasie przygotuj masę. Gotuj chwilę daktyle ze śmietanką, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj.
Kiedy spód ciasta ostygnie, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją rozpuszczoną czekoladą i migdałami. SMACZNEGO
admin-poczujmiete
0