Piekarnia
Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Podaję przepis na pyszny chleb bezglutenowy. Do tego przepisu można wykorzystać dowolną mąkę bezglutenową. 

SKŁADNIKI:

  • 500 gram dowolnej mąki bezglutenowej, ja zazwyczaj dodaje ryżową, kukurydziana, jaglaną, kokosową, gryczaną( proporcje dowolne)
  • łyżeczka soli,
  • łyżka dowolnego cukru (ja dodaję kokosowy),
  • 1 paczuszka drożdży instant (8g)
  • ok.500-600 ml ciepłej wody.
  • dowolne ziarna, dzisiaj dodałam po łyżce nasion chia, babki plesznik i sezamu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mieszam wszystkie składniki, dodaję wodę w zależności od konsystencji, zagniatam ciasto, zostawiam na 30 minut pod ściereczką. Przekładam do formy silikonowej, takiej do pieczenia keksu, zostawiam jeszcze na 30 minut, do wyrośnięcia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni około 50- 60 minut. POLECAM!