Dieta roślinna
Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie

Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatką.

Przepis na bułkę do burgerów:

Przepis na burgery:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 g dowolnej mąki pełnoziarnistej, (ja dałam orkiszową),
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych instant,
  • 280-300 ml letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • rozbełtane jajko,
  • ziarna sezamu i słonecznika.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.

Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.

Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem. Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

  • woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 większe ugotowane buraki,
  • 2 małe jajka lub jedno duze,
  • 1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobną kostkę,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub koksowej,
  • sól i pieprz.

Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Buraki gotujemy do miękkości obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Ugotowaną, przestudzoną kaszę mieszamy z burakami oraz posiekaną, obsmażoną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryką.

Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy ręką (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.

Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy dość spore kotlety, które układamy na blasze.

Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumienią z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.

Kotlety wkładamy do ciepłych bułeczek, dodajemy dowolną sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyciśniętym czosnkiem i solą).