
Burgery wegetariańskie
Podaję przepis na burgery wegetariańskie: ciepłe bułeczki z pysznymi kotlecikami i sałatką.
Przepis na bułkę do burgerów:
Przepis na burgery:
- 100 g mąki pszennej,
- 250 g dowolnej mąki pełnoziarnistej, (ja dałam orkiszową),
- 2 łyżeczki drożdży suszonych instant,
- 280-300 ml letniej wody,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- rozbełtane jajko,
- ziarna sezamu i słonecznika.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.
Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do piekarnika.
Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, sezamem. Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.
- woreczek ugotowanej kaszy jaglanej,
- 3 większe ugotowane buraki,
- 2 małe jajka lub jedno duze,
- 1 szalotka lub cebulka pokrojona w drobną kostkę,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej lub koksowej,
- sól i pieprz.
Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Buraki gotujemy do miękkości obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ugotowaną, przestudzoną kaszę mieszamy z burakami oraz posiekaną, obsmażoną cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, papryką.
Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane i mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy ręką (najlepiej w rękawiczkach). Odstawiamy na chwilę.
Piekarnik nagrzewamy do 180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy dość spore kotlety, które układamy na blasze.
Kotlety pieczemy około 30-40 minut, aż lekko się zrumienią z wierzchu. Możemy je również usmażyć na oleju.
Kotlety wkładamy do ciepłych bułeczek, dodajemy dowolną sałatę, fasole, pokrojone ogórki, polewamy sosem np. czosnkowym ( jogurt naturalny grecki z wyciśniętym czosnkiem i solą).