Ciasta
Batoniki musli

Batoniki musli

Dzisiaj w ramach diety odchudzającej zrobiłam batoniki musli. Przepis znalazłam na stronie durszlak.pl. Niestety zamiast mleka skondensowanego niesłodzonego użyłam mleka skondensowanego słodzonego przez co batoniki wyszły dosyć słodkie i mało dietetyczne. Następnym razem na pewno zamienię mleko słodzone na niesłodzone.

SKŁADNIKI:

  • po 5 łyżek:
    • płatki owsiane lub otręby
    • sezam
    • słonecznik
    • pestki dyni
    • rodzynki
    • płatki migdałów
  • 4 łyżki miodu
  • 100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego (ja dałam słodzonego)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut – aż sezam się zarumieni.
Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia i na tą samą patelnię wlewamy miód, gdy się „rozpuści” dodajemy mleko i mieszamy.
Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki.
Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei.
Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem.
Na górze kładziemy „obciążnik” – u mnie drewniana deska do krojenia, a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie tniemy masę na batoniki 🙂