
Batoniki musli
Dzisiaj w ramach diety odchudzającej zrobiłam batoniki musli. Przepis znalazłam na stronie durszlak.pl. Niestety zamiast mleka skondensowanego niesłodzonego użyłam mleka skondensowanego słodzonego przez co batoniki wyszły dosyć słodkie i mało dietetyczne. Następnym razem na pewno zamienię mleko słodzone na niesłodzone.
SKŁADNIKI:
- po 5 łyżek:
- płatki owsiane lub otręby
- sezam
- słonecznik
- pestki dyni
- rodzynki
- płatki migdałów
- 4 łyżki miodu
- 100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego (ja dałam słodzonego)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut – aż sezam się zarumieni.
Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia i na tą samą patelnię wlewamy miód, gdy się „rozpuści” dodajemy mleko i mieszamy.
Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki.
Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei.
Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem.
Na górze kładziemy „obciążnik” – u mnie drewniana deska do krojenia, a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie tniemy masę na batoniki 🙂