
Roladki z kurczaka
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- opakowanie szpinaku baby,
- 2 ząbki czosnku,
- opakowanie serka ricotta
- kawałek startego sera parmezan,
- 12 cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub boczku,
- łyżka masła,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:
Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
Szpinak podsmażyć na maśle, aż zmniejszy swoją objętość, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jak lekko ostygnie dodać serek ricotta i starty parmezan, delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Włożyć farsz w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodoporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Można podawać w całości lub pokrojone na plastry. Roladki podałam z ziemniakami w mundurkach z sosem majonezowo-ketchupowo czosnkowym i ze szparagami.
Przepis na sos:
4 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą. SMACZNEGO!