Ciasta
Sernik rosa – Sernik z bezą

Sernik rosa – Sernik z bezą

Przepyszny, najlepszy sernik z delikatną bezową skorupką, polecam wszystkim.

CIASTO

  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • sok z całej cytryny,
  • półtora opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 1 i ½ szklanki mleka.

BEZA

  • 3 białka,
  • pół szklanki cukru.

Schłodzone masło pokroić nożem, dodawać mąkę,cukier, żółtka, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Wykleić blachę, również boki.

Zmiksować składniki na masę, na końcu dodać mleko, zmiksować, wylać masę na ciasto.

Piec ciasto 45 minut, w międzyczasie ubić białka, na końcu dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę wyłożyć na ciasto, ciasto piec jeszcze 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić jeszcze 15 minut w piekarniku.