
Tort czekoladowy
Pyszny torcik czekoladowy zrobiłam na urodziny mojego męża. Uwielbiam torty z masą z serka mascarpone i bitej śmietany a dodatek dżemu wiśniowego i kakao sprawił że tort nie był taki słodki a lekko wytrawny.
Jeżeli chodzi o bazę- biszkopt to robię zawsze z tego samego przepisu, jeżeli jest to tort czekoladowy jak ten po prostu dodaję kakao.
BISZKOPT:
Składniki: 4 białka 4 żółtka 250 g cukru 250 g mąki 8 łyżek wrzącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać na przemian żółtka z gorącą wodą cały czas ubijając mikserem. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Teraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijać, ale na najniższych obrotach. Ja osobiście wsypuję mąkę porcjami, delikatnie mieszając trzepaczką. Wylać na tortownicę. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smaruje się żadnym tłuszczem, ponieważ biszkopt może opaść.
Piec w nagrzanym piekarniku 170°C elektryczny lub obieg powietrza 150°C , około 50 minut. Mój biszkopt był upieczony już po 30 minutach (w obiegu powietrza). Wszystko zależy od piekarnika.
KREM:
- 400 g śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 400 gram serka mscarpone
- 1/4 szklanka kakao
- pół tabliczki czekolady
- dżem wiśniowy do przełożenia
Do nasączenia:
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru.
Biszkopt przekrajam na trzy części, każdą część nasączam, smaruję dżemem i kremem (zmiksowane mascarpone ze śmietaną, na końcu dodaję cukier i kakao), ostatnią warstwę smaruję tylko kremem i dowolnie dekoruję, smacznego 🙂