
Dwukolorowy krem
Uwielbiam wszystkie zupy kremy. W związku z tym, że trwa właśnie sezon na szparagi podaję przepis na pyszny dwukolorowy krem z tych właśnie warzyw.
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów zielonych,
- pęczek szparagów białych,
- 2 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- kubeczek śmietany 30%,
- 1 ziemniak.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę kroję na kawałki ( nie musi być drobno pokrojona), smażę ją na maśle klarowanym, dorzucam czosnek, podsmażam. Rozdzielam cebulę i czosnek na dwa małe garnczki, kroję osobno zielone szparagi i osobno białe, białe i zielone podsmażam osobno w dwóch garnkach z cebulą i czosnkiem. Dodaję po pół obranego i pokrojonego na małe kawałki ziemniaka, gotuję wszystko do miękkości (ok. 10 minut), na koniec dodaję do każdego garnka po pół kubka śmietany 30 i doprawiam solą, ewentualnie pieprzem. Podgrzewam i miksuję zupy. Do talerza nalewam jednocześnie z obu garnczków krem biały i krem zielony, tak żeby się nie wymieszały. Dekoruję prażonymi łatkami migdałów i natką. SMACZNEGO!