Ciasta

Sernik jaglany
Uwielbiam kaszę jaglaną i wszystkie „słodkości” które na jej bazie robię. Dzisiaj podaję przepis na sernik jaglany, który serdecznie polecam.
Spód ciasta:
- 150 gram kaszy jaglanej suchej ( 1,5 torebki kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu).
- 3/4 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu lub cukru kokosowego.
Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło. Wykładam wszystko do formy.
Masa:
- 800 gram jogurtu naturalnego
- 4 białka
- 3/4 szklanki dowolnego słodzidła ja dałam cukier kokosowy,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.
Masę wyłożyć na spód.
Piec przez około 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
admin-poczujmiete
0