Mięsa

Gulasz z udźca
Bardzo smaczne i proste danie. POLECAM!
SKŁADNIKI:
- 1 kg udźca indyka,
- 1 puszka pomidorów w puszce,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- świeży tymianek,
- oliwa z oliwek 2 łyżki,
- trochę świeżej pietruszki,
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona.
- 1 paczuszka papryki wędzonej wymieszanej z papryką ostrą do uprażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelni na 2 łyżkach oleju prażę około paczki papryki (częściowo zwykłej ostrej, część łagodnej wędzonej), dorzucam mięso i smażę. Na osobnej patelni szklę cebulę, dodaję czosnek, chwilę smażę, dorzucam cebulę do mięsa, duszę około 1 godziny, jeśli jest taka potrzeba dodaję troszkę wody lub wina czerwonego. Około 10 minut przed końcem duszenia dodaję puszkę pomidorów, pietruszkę i duszę. Podaję np. z ryżem.
admin-poczujmiete
0