Mięsa
Gulasz z udźca

Gulasz z udźca

Bardzo smaczne i proste danie. POLECAM!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg udźca indyka,
  • 1 puszka pomidorów w puszce,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek,
  • oliwa z oliwek 2 łyżki,
  • trochę świeżej pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona.
  • 1 paczuszka papryki wędzonej wymieszanej z papryką ostrą do uprażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni na 2 łyżkach oleju prażę około paczki papryki (częściowo zwykłej ostrej, część łagodnej wędzonej), dorzucam mięso i smażę. Na osobnej patelni szklę cebulę, dodaję czosnek, chwilę smażę, dorzucam cebulę do mięsa, duszę około 1 godziny, jeśli jest taka potrzeba dodaję troszkę wody lub wina czerwonego. Około 10 minut przed końcem duszenia dodaję puszkę pomidorów, pietruszkę i duszę. Podaję np. z ryżem.