
Tort bezowy
Za każdym razem podkreślam że tort bezowy dobry jest na każdą okazję, tym razem zrobiłam go na dzień mamy wraz z najlepszymi życzeniami :-))
SKŁADNIKI:
Na płaty bezowe:
- 8 białek,
- 400 gram cukru kryształ,
- łyżeczka soku z cytryny.
Na krem:
- 2 małe mascarpone (po 250 gram)
- 400 g śmietany 30%
- łyżka cukru pudru.
Owoce:
- pudełeczko borówek,
- truskawki około 1 kilograma
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ubijam białka, jak będą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję sok cytrynowy.
Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na dwa papiery nakładam ubite białko formując koła.
Wkładam blaszki z papierem i ubitym białkiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1/2 godziny (po 15 minut zamieniam blaszki), później piekę jeszcze pół godziny w około 140 stopniach (zamieniam blaszki po około 15 minutach ta która była u góry jest ba dole ta która na dole u góry). Ostatnie poł godziny piekę w temperaturze 120 stopni.
Studzę bezy.
Krem z mascarpone:
Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.
Kładę połowę kremu z mascarpone i połowę owoców z puszki i połowę borówek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, resztę owoców, ozdabiam listkami mięty, posypuję wszystko kakao. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień 😉 SMACZNEGO