
Runo leśne
Rewelacyjne ciasto i pięknie wygląda. Przepis znalazłam w książce Ewy Wachowicz „Ciasta”.
SKŁADNIKI:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
- 3 jajka,
- 1⅓ szklanki cukru,
- 1⅓ szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 laska wanilii,
- ½ l śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 granat.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.
Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć z niej razem z papierem i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami nad talerzem. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy.
Masa śmietanowa:
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne drobne owoce.