
Brownie
Moje pierwsze brownie. Jako że sezon na truskawki trwa podaję przepis na brownie z akcentem truskawkowym 🙂
SKŁADNIKI:
- 40 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady na ciasto i około 50 g do psypania truskawek.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 225 g masła
- 280 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 200 g truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy 200 g czekolady i masło
Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na białą puszystą masę. Do masy jajecznej dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszamy na wolnych obrotach miksera
Dodajemy przesianą mąkę z solą, miksujemy krótko.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy gotową masę.
Na wierzchu czekolady układamy rzędami połówki truskawek, posypujemy startymi na tarce ok 50 g czekolady i wstawiamy do piekarnika na ok 30 – 40 minut.
SOS TRUSKAWKOWY
- ok. 300 gram,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Pokrojone truskawki smażymy na maśle ze wszystkimi składnikami około 10 minut. Miksujemy i czekamy aż wystygnie. Podajemy brownie z sosem truskawkowym. SMACZNEGO 🙂