Ryby

Dorsz w sosie imbirowo-cytrynowym
Uwielbiam tego dorsza. Odkąd pojawiła się polędwica z dorsza, stała się moją ulubioną rybą. To danie jest nie tylko smaczne ale też dietetyczne i bardzo łatwo się je robi.
SKŁADNIKI:
- 1 kg polędwicy z dorsza,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cm kawałek korzenia imbiru,
- szklanka mleka kokosowego,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego,
- pieprz cytrynowy,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka przyprawy curry,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki cukru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dorsza kroje na, mniejsze kawałki, lekko oprószam solą i pieprzem, odstawiam.
Cebulę drobno kroję, smażę na tłuszczu, dodaję kawałek imbiru i czosnek, smażę chwilę zalewam mlekiem kokosowym, doprawiam wszystkimi przyprawami i sokiem z połowy cytryny. Chwilę gotuję. następnie wszystko miksuję na gładki krem, wkładam z powrotem do garnka i w tym sosie gotuję na lekkim ogniu dorsza koło 10 minut. Podaję z ryżem, ziemniakami lub makaronem oprószonego curry i pieprzem czarnym z młynka POLECAM!
admin-poczujmiete
0