Ryby
Dorsz w sosie imbirowo-cytrynowym

Dorsz w sosie imbirowo-cytrynowym

Uwielbiam tego dorsza. Odkąd pojawiła się polędwica z dorsza, stała się moją ulubioną rybą. To danie jest nie tylko smaczne ale też dietetyczne i bardzo łatwo się je robi.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg polędwicy z dorsza,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru,
  • szklanka mleka kokosowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego,
  • pieprz cytrynowy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki cukru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dorsza kroje na, mniejsze kawałki, lekko oprószam solą i pieprzem, odstawiam.

Cebulę drobno kroję, smażę na tłuszczu, dodaję kawałek imbiru i czosnek, smażę chwilę zalewam mlekiem kokosowym, doprawiam wszystkimi przyprawami i sokiem z połowy cytryny. Chwilę gotuję. następnie wszystko miksuję na gładki krem, wkładam z powrotem do garnka i w tym sosie gotuję na lekkim ogniu dorsza koło 10 minut. Podaję z ryżem, ziemniakami lub makaronem oprószonego curry i pieprzem czarnym z młynka POLECAM!