Desery

Galaretki
Dzisiaj postanowiłam zrobić orzeźwiające galaretki z owocami. Moja ulubiona warstwa to biała, ta z dodatkiem śmietanki.
SKŁADNIKI:
- kolorowe galaretki według uznania, każdą robimy według przepisu na opakowaniu,
- dowolne owoce, u mnie: banany, truskawki, jagody.
- biała warstwa:
- śmietana 30% 1/2 litra i 3 łyżeczki żelatyny.
- (można dodać mniej śmietanki a uzupełnić mlekiem).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śmietanke podgrzewamy, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, dodajemy trochę gorącej śmietany i mieszamy żeby nie było grudek, wlewamy to do gorącej śmietany i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Po zrobieniu wszystkich galaretek, przygotowujemy salaterki, szklanki itp. wlewamy do każdej proporcjonalnie galaretkę jednego koloru, wkładamy do każdej po trochę owoców, wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje, to samo robimy z drugą i trzecią warstwą, możemy wolne miejsce uzupełnić bitą śmietaną i ozdobić owocami. Smacznego.
admin-poczujmiete
0