Desery
Galaretki

Galaretki

Dzisiaj postanowiłam zrobić orzeźwiające galaretki z owocami. Moja ulubiona warstwa to biała, ta z dodatkiem śmietanki.

SKŁADNIKI:

  • kolorowe galaretki według uznania, każdą robimy według przepisu na opakowaniu,
  • dowolne owoce, u mnie: banany, truskawki, jagody.
  • biała warstwa:
    • śmietana 30% 1/2 litra i 3 łyżeczki żelatyny.
    • (można dodać mniej śmietanki a uzupełnić mlekiem).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Śmietanke podgrzewamy, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, dodajemy trochę gorącej śmietany i mieszamy żeby nie było grudek, wlewamy to do gorącej śmietany i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.

Po zrobieniu wszystkich galaretek, przygotowujemy salaterki, szklanki itp. wlewamy do każdej proporcjonalnie galaretkę jednego koloru, wkładamy do każdej po trochę owoców, wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje, to samo robimy z drugą i trzecią warstwą, możemy wolne miejsce uzupełnić bitą śmietaną i ozdobić owocami. Smacznego.