Ciasta

Ciasteczka razowe
Pyszne i zdrowe ciasteczka razowe. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki.
SKŁADNIKI:
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
- 2 łyżki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).
Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i robić stempelki.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
admin-poczujmiete
0