Ciasta
Ciasteczka razowe

Ciasteczka razowe

Pyszne i zdrowe ciasteczka razowe. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki.

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
  • 2 łyżki mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).

Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i robić stempelki.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.