Ciasta
Tort truflowy I

Tort truflowy I

Wymarzyłam sobie, że zrobię tort truflowy, taki który będę później robiła na większość okazji, tak jak robię tort bezowy. Póki co wypróbowałam dwa przepisy i  mimo że torty są uważane przez tych co je u mnie jedli za pyszne to ja nadal szukam swojego przepisu idealnego….

Podaję przepis na tort truflowy I uprzedzam, że jest on przeznaczony dla amatorów gorzkiej czekolady. Przepis znalazłam na blogu Basi Ritz, pominęłam jednak parę składników.

BISZKOPT:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka (230 g) drobnego cukru
  • 1/2 szklanki (70 g) maki pszennej
  • 1/2 szklanki (60 g) kakao
  • 1/3 szklanki (50 g) maki ziemniaczanej
  • 80 g czekolady (startej na tarce o drobnych oczkach)
  • likier grand marnier do nasączenia biszkoptu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • piekarnik nagrzać do 190°C z termo obiegiem.
  • tortownice o średnicy 20 cm (najlepiej jak macie 2, wtedy cala procedura pieczenia nie trwa tak długo) wyłożyć pergaminem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.
  • mąkę wymieszać z kakao i przesiać, odstawić,
  • białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając szczyptę soli. do ubitych białek,
  • dodawać po łyżce cukier, dalej ubijając. po otrzymaniu lśniącej masy, po kolei dodać do niej żółtka nie przerywając ubijania. mąkę i kakao wsypać do jajecznej masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
  • dodać czekoladę i bardzo ostrożnie wymieszać szpatułką,
  • z tak przygotowanego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków każdy piec ok. 8 minut. (ja piekłam 3 każdy około 18 minut)
  • po upieczeniu wyjąć z tortownicy (biszkoptem na papierze ściągnąć na stolnice) i zostawić tak do ostudzenia. tortownice wyłożyć ponownie papierem i piec następny krążek.

KREM:

  • 400g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • 50 ml spirytusu1
  • 100 ml rumu
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 400 ml śmietanki kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • czekoladę z masłem stopić w miseczce nad para (dno miski nie może dotykać wrzącej wody!),
  • roztopione składniki wymieszać do polaczenia, zdjąć z pary, dodać wanilie i lekko ostudzić. mieszając trzepaczka dodać powoli śmietankę, wlać oba alkohole i dodać skórkę pomarańczową,
  • wystudzić, co jakiś czas mieszając, aż krem zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. ja studziłam w lodówce i trwało to ok. godziny,
  • gotowe schłodzone biszkopty biszkopty przełożyć „do góry nogami”,
  • nawilżyć delikatnie grand marnier, przełożyć kremem zostawiając odpowiednia ilość na udekorowanie tortu,
  • trzymać w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce),
  • odstawić na ok. 12 godzin,
  • tort jest najsmaczniejszy na drugi dzien.