Ciasta
Brownie

Brownie

Ciasto jest przepyszne. Dodałam mniej cukru i czekolady niż w przepisie oryginalnym a wyszło jeszcze lepsze. Z kolei maliny dodają orzeźwiającego smaku.

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła,
  • 250 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 135 g mąki,
  • pudełeczko malin.
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do okrągłej formy silikonowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika poukładać na wierzchu ciasta maliny (lekko docisnąć), wstawić do wyłączonego, uchylonego piekarnika, po 20 minutach wyjąć. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia 😉