
Brownie
Ciasto jest przepyszne. Dodałam mniej cukru i czekolady niż w przepisie oryginalnym a wyszło jeszcze lepsze. Z kolei maliny dodają orzeźwiającego smaku.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła,
- 250 g gorzkiej czekolady 70%,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 135 g mąki,
- pudełeczko malin.
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do okrągłej formy silikonowej. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika ustawionego na 175 stopni i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika poukładać na wierzchu ciasta maliny (lekko docisnąć), wstawić do wyłączonego, uchylonego piekarnika, po 20 minutach wyjąć. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia 😉