
Tort bezowy
Uwielbiam wszystko co bezowe 🙂 Uważam, że torty bezowe to najlepsze desery i robię je ciągle w najróżniejszych konfiguracjach, nigdy mi się nie nudzą a za każdym razem zaskakują pysznym smakiem. Dzisiaj przepis na najbardziej podstawową wersję tego pysznego deseru. Beza jest z wierzchu chrupka a w środku piankowo – ciągnąca. Żeby beza była twarda i cała chrupka trzeba byłoby ją długo suszyć w piekarniku w 100 stopniach a mi zawsze szkoda czasu, dlatego przepis który podaję jest idealny czasowo a smak i konsystencja też m odpowiada.
SKŁADNIKI:
Na płaty bezowe:
- 8 białek,
- 400 gram cukru kryształ,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka soku z cytryny.
Na krem:
- 2 małe mascarpone (po 250 gram) lub 1 duży.
- 400 g śmietany 30 %
- łyżka cukru pudru.
- około kilograma truskawek i pudełeczko borówek.
Ubijam białka, jak będą gęste dodaję powoli cukier, ubijam dalej, na końcu dodaję mąkę i sok cytrynowy, ubijam jeszcze chwilę.
Na dwóch papierach do pieczenia robię dwa okręgi. Na jeden papier nakładam ubite białko formując koło.
Wkładam blaszkę z papierem i białkiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach pieczenia temperaturę zmieniam na 150 stopni, piekę jeszcze 15 minut.
Wyciągam bezę po pół godzinie i wkładam drugą blaszkę z białkiem piekę w ten sam sposób, najpierw 15 minut w 180 stopniach potem 15 minut w 150 stopniach. Studzę oba płaty.
KREM:
Miksuję najpierw mascarpone (chwilkę). Dodaję śmietanę i miksuję na sztywny krem dodaję cukier i jeszcze moment miksuję.
Płat bezowy bardzo ostrożnie przekładam na talerz, może się mocno kruszyć ale to bez znaczenia bo będzie przykryty kremem.
Kładę połowę kremu i połowę truskawek, na to wykładam drugi blat i kładę resztę kremu, na to truskawki i borówki, ozdabiam listkami mięty. Wkładam do lodówki, najlepszy mocno schłodzony na drugi dzień 😉 SMACZNEGO