
Brownie
Naprawdę polecam przepis bo ciasto jest przepyszne. Przepis znalazłam na blogu kwestiasmaku.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady 70%
- 3 jajka
- 270 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 135 g mąki
- szczypta soli
SPOSÓB PRYGOTOWANIA:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
W oddzielnej misce rozmiksować (ok. 30 sekund) jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Resztę czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 – 35 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia 😉