Ciasta
Brownie

Brownie

Naprawdę polecam przepis bo ciasto jest przepyszne. Przepis znalazłam na blogu kwestiasmaku.

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady 70%
  • 3 jajka
  • 270 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 135 g mąki
  • szczypta soli

SPOSÓB PRYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć  papierem do pieczenia.

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

W oddzielnej misce rozmiksować (ok. 30 sekund) jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę, sól , zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Resztę czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 – 35   minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Najlepszą konsystencję osiąga jeśli dotrwa do następnego dnia 😉