Zupy

Krem gruszkowo-pietruszkowy
Bardzo smaczna zupa krem. Ma dosyć oryginalny smak.
Polecam dodanie do zupy małej gruszki, żeby słodycz nie zdominowała smaku zupy.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg pietruszki,
- 1 nieduża gruszka,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 250 ml mleka,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- trochę gałki muszkatołowej,
- trochę soku z cytryny,
- łyżka startego sera parmezanu na miskę zupy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pietruszkę, cebulę i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa i gruszkę smażymy w garnku na oleju i maśle.
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do podsmażonych warzyw z gruszką.
Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Dolewamy mleko.
Zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny.
Podajemy z parmezanem, oliwka i grzanką.
admin-poczujmiete
0