Zupy
Krem gruszkowo-pietruszkowy

Krem gruszkowo-pietruszkowy

Bardzo smaczna zupa krem. Ma dosyć oryginalny smak.

Polecam dodanie do zupy małej gruszki, żeby słodycz nie zdominowała smaku zupy.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg pietruszki,
  • 1 nieduża gruszka,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 250 ml mleka,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • trochę gałki muszkatołowej,
  • trochę soku z cytryny,
  • łyżka startego sera parmezanu na miskę zupy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pietruszkę, cebulę i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa i gruszkę smażymy w garnku na oleju i maśle.
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do podsmażonych warzyw z gruszką.
Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Dolewamy mleko.
Zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny.
Podajemy z parmezanem, oliwka i grzanką.