
Szarlotka jaglana
Rewelacyjna szarlotka jaglana a przy tym bardzo zdrowa, dietetyczna, bezglutenowa. Polecam ją bardzo bardzo, bo jest to jeden niewielu wypieków, który można pochłaniać bezkarnie 🙂 a smak naprawdę dużo nie różni się od szarlotki tradycyjnej. Przepis znalazłam na blogu kotlet.tv i trochę zmodyfikowałam do swoich potrzeb.
SKŁADNIKI:
Składniki na spód i kruszonkę:
- 180 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody,
- 1/2 szklanka daktyli suszonych (ok. 20 szt),
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego,
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na środek:
- 5 jabłek,
- 1 łyżka syropu z agawy lub ksylitol, miód itp.
- 1 łyżeczka cynamonu,
- łyżka soku z cytryny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nastawiam kaszę do gotowania (180 g kaszy + 300 ml wody i szczypta soli do gotowania). Gotuję do miękkości pod przykryciem(okolo 10 minut), zostawiam do delikatnego ostygnięcia. Jabłka obieram a potem ścieram na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka mieszam z cynamonem, syropem z agawy lub miodem. Odstawiam na chwilę Daktyle zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 15 minut. Do malaksera lub blendera wkładam namoczone daktyle (jak mają dużo wody to odlewam, ale trochę może zostać, nie odciskaj) i miksuję na papkę. Do tego dodaję ugotowaną i przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane, sodę i wszystko mieszam w malakserze tak aby się połączyło i zaczęło formować w kulę, a kasza częściowo była zmiksowana. Jak robisz to blenderem to ok. pół porcji kaszy zblenduj i połącz z resztą.
Ciasto nie jest rozlazłe, ale lepkie. Łyżką da się formować w kulę.
ok. 3/4 ciasta wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wilgotną dłonią lub szpatułką)
Na to nakładam jabłka.
I na to w dłoniach skubię ciasto i rzucam na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika i piekę ok. 45 minut aż zacznie się rumienić. Smacznego:-)