
Krem z dyni
Jedna z moich ulubionych zup kremów, pyszna, zdrowa i prawie bez kalorii 🙂
Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest obieranie i krojenie dyni. W tym celu najpierw ją myję, później kroję na 4 części jeszcze nie obraną, później na jeszcze mniejsze części, następnie wykrawam miąższ i kroję go na kawałki.
SKŁADNIKI:
- 1 dowolna średniej wielkości dynia jadalna np: hokkaido,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm imbiru świeżego,
- 1 łyżka masła,
- 1 śmietana 30 % ( można pominąć)
- 1 jogurt naturalny lub śmietanę 18 %
- do posypania pestki dyni prażone i natka pietruszki.
- do doprawienia, sól, pieprz, sproszkowany imbir, można posypać curry lub kurkumą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebule kroję i smażę aż będzie szklista na oleju, do tego dodaję obrane i pokrojone na kawałki marchewkę i ziemniaka, dynię pokrojoną na kawałki, imbir w kawałku obrany, ząbki czosnku obrane, wszystko razem smażę około minuty, dolewam gorącej wody tak aby lekko przykryła warzywa dodaję soli i gotuję na średnim ogniu około 25 minut do zagotowania warzyw, następnie dodaję łyżkę masła, 2 śmietany i doprawiam do smaku solą, pieprzem, imbirem, vegetą w zależności od upodobań i smaku, imbir dodaje zdecydowanej ostrości. Blenduję do uzyskania kremowej konsystencji. Podaję posypane uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami dyni i słonecznika i posypane natką.
SMACZNEGO!