Dieta roślinna
Krem z dyni

Krem z dyni

Jedna z  moich ulubionych zup kremów, pyszna, zdrowa i prawie bez kalorii 🙂

Najbardziej pracochłonne w tym daniu jest obieranie i krojenie  dyni. W tym celu najpierw ją myję, później kroję  na  4 części jeszcze nie obraną, później na jeszcze mniejsze części, następnie wykrawam miąższ i kroję go na kawałki.

SKŁADNIKI:

  • 1 dowolna średniej wielkości dynia jadalna np: hokkaido,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm imbiru świeżego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 śmietana 30 % ( można pominąć)
  • 1 jogurt naturalny lub śmietanę 18 %
  • do posypania pestki dyni prażone i natka pietruszki.
  • do doprawienia, sól, pieprz, sproszkowany imbir, można posypać curry lub kurkumą.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebule kroję i smażę aż będzie szklista na oleju, do tego dodaję obrane i pokrojone na kawałki  marchewkę i ziemniaka, dynię pokrojoną na kawałki, imbir w kawałku obrany, ząbki czosnku obrane, wszystko razem smażę około minuty, dolewam gorącej wody tak aby lekko przykryła warzywa dodaję soli i gotuję na średnim ogniu około 25 minut do zagotowania warzyw, następnie dodaję łyżkę masła, 2 śmietany i doprawiam do smaku solą, pieprzem, imbirem, vegetą w zależności od upodobań i smaku, imbir dodaje zdecydowanej ostrości. Blenduję do uzyskania kremowej konsystencji. Podaję posypane uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami dyni i słonecznika i posypane natką.

SMACZNEGO!