Ciasta
Ciasto czekoladowo-buraczkowe

Ciasto czekoladowo-buraczkowe

Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowo-buraczkowe. Przepis ten znalazłam w książce Ewy Wachowicz „Ciasta”.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka,
  • 300g cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 100g czekolady gorzkie,
  • 1 laska wanilii,
  • 200g mąki,
  • 30g kakao,
  • 1½ łyżeczki sody,
  • 220 ml oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek, ewentualnie oleju,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 300 g buraków czerwonych,
  • polewa czekoladowa lub kawałek czekolady białej do dekoracji.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i zmiksować. Gdy jaja zbieleją, dolać wystudzoną, lecz ciągle płynną czekoladę. Ponownie zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Zmiksować.

Do mąki wsypać kakao i sodę. Przesiewając, dodać do masy – wraz z olejem (stopniowo i na przemian, cały czas miksując). Dorzucić sól i buraczki. Ostatni raz zmiksować.

Ciasto przelać do tortownicy (średnica 25 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, spód dodatkowo wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 1 godzinę.

POLEWA

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę oleju i 50 ml śmietany 30 procentowej. Smarujemy na chłodnym cieście. Zamiennie możemy udekorować białą czekoladą startą na tarce.