
Ciasto czekoladowo-buraczkowe
Pyszne i zdrowe ciasto czekoladowo-buraczkowe. Przepis ten znalazłam w książce Ewy Wachowicz „Ciasta”.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka,
- 300g cukru trzcinowego lub zwykłego,
- 100g czekolady gorzkie,
- 1 laska wanilii,
- 200g mąki,
- 30g kakao,
- 1½ łyżeczki sody,
- 220 ml oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek, ewentualnie oleju,
- ¼ łyżeczki soli,
- 300 g buraków czerwonych,
- polewa czekoladowa lub kawałek czekolady białej do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i zmiksować. Gdy jaja zbieleją, dolać wystudzoną, lecz ciągle płynną czekoladę. Ponownie zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Zmiksować.
Do mąki wsypać kakao i sodę. Przesiewając, dodać do masy – wraz z olejem (stopniowo i na przemian, cały czas miksując). Dorzucić sól i buraczki. Ostatni raz zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy (średnica 25 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, spód dodatkowo wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 1 godzinę.
POLEWA
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę oleju i 50 ml śmietany 30 procentowej. Smarujemy na chłodnym cieście. Zamiennie możemy udekorować białą czekoladą startą na tarce.