Przepisy kulinarne
Zupa miso

Zupa miso

Uwielbiam te zupę, robię ją na swój sposób z dodatkami które najbardziej lubię, dla specyficznego smaku ważnym składnikiem jest tutaj bulion dashi i pasta miso.

SKŁADNIKI:

  • bulion dashi,
  • 2 łyżki pasty miso (ja dodaję tyle żeby mi smakowało),
  • parę grzybów shitake,
  • 1 litr wody,
  • włoszczyzna pokrojona w słupki,
  • serek tofu,
  • listek glonów nori,
  • 1 paczka krewetek mrożonych
  • 1/2kg łososia bez skóry, bez ości, pokrojonego na kawałki około 4 cm,
  • szczypiorek pokrojony.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa kroję w słupki, gotuje je z porem, cebulą ,grzybami pokrojonymi na kawałki, dodaję bulion dashi, jak warzywa są już prawie miękkie dodaje rozmrożone, umyte i oczyszczone krewetki, po 5 minutach dodaję  łososia, gotuję na bardzo małym ogniu 5 minut, na końcu dodaje pokrojone na małe kwadraciki glony nori, pokrojone na kawałki tofu i szczypiorek, już nie gotuję, rozpuszczam w osobnym kubku pastę miso i dodaje do zupy i mieszam. Zupę można podawać z makaronem, ryżem lub grzanką. SMACZNEGO.