Przepisy kulinarne

Zupa miso
Uwielbiam te zupę, robię ją na swój sposób z dodatkami które najbardziej lubię, dla specyficznego smaku ważnym składnikiem jest tutaj bulion dashi i pasta miso.
SKŁADNIKI:
- bulion dashi,
- 2 łyżki pasty miso (ja dodaję tyle żeby mi smakowało),
- parę grzybów shitake,
- 1 litr wody,
- włoszczyzna pokrojona w słupki,
- serek tofu,
- listek glonów nori,
- 1 paczka krewetek mrożonych
- 1/2kg łososia bez skóry, bez ości, pokrojonego na kawałki około 4 cm,
- szczypiorek pokrojony.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa kroję w słupki, gotuje je z porem, cebulą ,grzybami pokrojonymi na kawałki, dodaję bulion dashi, jak warzywa są już prawie miękkie dodaje rozmrożone, umyte i oczyszczone krewetki, po 5 minutach dodaję łososia, gotuję na bardzo małym ogniu 5 minut, na końcu dodaje pokrojone na małe kwadraciki glony nori, pokrojone na kawałki tofu i szczypiorek, już nie gotuję, rozpuszczam w osobnym kubku pastę miso i dodaje do zupy i mieszam. Zupę można podawać z makaronem, ryżem lub grzanką. SMACZNEGO.
admin-poczujmiete
0