
Ciasto marchewkowe
Uwielbiam ciasto marchewkowe. Tym razem na bazie mojego starego przepisu zrobiłam ciasto z kremem i polewą marchewkową. Przepis na polewę znalazłam na blogu malacukierenka.pl i przyznam że choć podchodziłam do niej wielokrotnie, zawsze kończyło się na mojej ulubionej polewie z serków topionych, tym razem odważyłam się spróbować i nie zawiodłam się. Polewa jest bardzo oryginalna i pyszna, a wygląda z marcepanowymi marcheweczkami obłędnie.
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego (można dać zwykły biały)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju lub oliwy
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika lub więcej jeśli ktoś lubi mocno piernikowe smaki.
- ok.2 szklanki marchewki startej
KREM
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny,
- skórka z połowy startej cytryny.
POLEWA
- 500 ml soku marchewkowego,
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 1 budyń waniliowy bez cukru.
Dodatkowo:
- marcepan
- barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony, ja kupiłam zielony, czerwony i żółty, z czerwonego i żółtego zrobiłam pomarańczowy, bo pomarańczowego nie było w żadnym sklepie
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę przesiać i wymieszać ją z sodą i przyprawą do piernika. Do miski wsypać cukier, dodać całe jajka i olej, wszystko razem zmiksować na gładki krem, dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika i krótko zmiksować – do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać marchewkę. Wszystko razem wymieszać (już nie mikskować) i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 60 minut w 180 stopnia.
Po przestygnięciu przekrajam ciasto na połowę.
KREM
Mascarpone miksuję, dodaję kremówkę i miksuję na sztywny krem, na końcu dodaję cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Na ciasto w blaszce wykładam krem i przykrywam go drugą połową ciasta, i lekko dociskam.
POLEWA
Na soku marchewkowym gotuję budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmuję go z ognia i dodaję do niego galaretkę w proszku, mieszam, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawiam do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą polewę wylewam na wierzch ciasta i odstawiam je na parę godzin, aż polewa stężeje.
Marcepan zabarwiam na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formuuję w rękach małe marchewki i nacinam je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywam małe kawałeczki i lekko dociskam, umieszczam je na grubszych końcach marchewek.Kładę na cieście.