Ciasta
Bezy

Bezy

Tym razem troszkę zmieniony przepis na mój ulubiony przysmak bezy :-).  Tym razem wersja bardzo słodka, bez owoców, z kremem czekoladowym.

PRZEPIS NA BEZY:

  • 3 białka jajek,
  • 150-180 gram cukru
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier . Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 10 krążków i wykładamy nimi blachę do pieczenia.

Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 5 płaskich krążków na pergaminie oraz 5 wyższych rozetek o średnicy ok. 6 cm.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

PRZEPIS NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 200 g czekolady śmietankowej gorzkiej z całymi orzechami lub bez orzechów,
  • kakao.

Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy miękkie masło. Gdyby masło się nie rozpuściło, można krem troszkę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na płaski spód wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką. Bezy posypujemy kakao.

SMACZNEGO 🙂