Ryby
Łosoś z pomidorami

Łosoś z pomidorami

Pyszna i lekka przekąska. Polecam:-)

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg łososia bez skóry i bez ości,
  • 2 średnie pomidory lub 1 duży,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • garść świeżej bazylii,
  • mała cebulka dymka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka sosu balsamicznego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łososia dzielę na mniejsze i cieńsze kawałki, solę i pieprzę, układam w naczyniu żaroodpornym obok siebie, skrapiam oliwą, pomidory sparzam obieram ze skóry, kroję na małe kawałki, odsączam, mieszam z pokrojoną na drobno bazylią i ziołami prowansalskimi, kładę na łososiu, na to kładę pokrojoną na drobno dymkę i wyciśnięty czosnek, na tym układam pomidorki koktajlowe, solę i pieprzę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i piekę około 15 minut. Podaję z sosem balsamicznym. POLECAM 🙂