
Roladki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami, kaparami i serem
Przepyszna wersja piersi z kurczaka, serdecznie polecam.
SKŁADNIKI:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + trochę oleju ze słoika
- łyżka kaparów
- kulka mozarelli
- ok. 30 g tartego sera żółtego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 6 plasterków suszonej szynki (parmeńskiej lub cienko pokrojonego wędzonego boczku)
- sól, pieprz, papryka wędzona słodka
ŻÓŁTE ZIEMNIAKI PURRE
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki kremowej 30%
- sól, pieprz, łyżeczka kurkumy
- 4 średnie ziemniaki
Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką wędzoną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
Suszone pomidory posiekać na kawałeczki i wymieszać z rozdrobnioną mozzarellą, startym serem, kaparami oraz natką pietruszki. Doprawić delikatnie solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Owinąć piersi szynką parmeńską. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z roladkami rozprowadzić wcześniej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu
pokroić na 3 cm plastry i wyłożyć obok ziemniaków purre podanych jak kulki lodów obok dowolnej surówki. Roladki polać sosem pozostałym na blaszce.
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Ugotować do miękkości.
Ziemniaki odcedzić i od razu dodać masło, sól, pieprz, śmietankę i kurkumę. Rozgnieść bardzo dokładnie tłuczkiem.