Ciasta
Czekoladowe bez cukru

Czekoladowe bez cukru

Tym razem upiekłam pyszne ciasto czekoladowe bez cukru. Mąkę zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi a cukier daktylami. Ciasto wyszło naprawdę smaczne.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę lub szklanka mąki owsianej,
  • 2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 150 gram daktyli suszonych,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 garść borówek,
  • szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Cukinię trzemy na tarce, dodajemy szczyptę soli, czekamy aż puści sok, odlewamy sok.

W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą czekamy aż zmiekną, blendujemy je z bananami i olejem kokosowym.

Zmielone płatki lub mąkę owsianą i zielone orzechy mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Dodajemy zblendowane owoce i jajka ubite na jasną masę, mieszamy ostrożnie. Wlewamy do małej, okrągłej foremki silikonowej i pieczemy około 35 minut w 180oC .Na końcu układam borówki, lub podaję borówki na cieście.