Ciasta

Czekoladowe bez cukru
Tym razem upiekłam pyszne ciasto czekoladowe bez cukru. Mąkę zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi a cukier daktylami. Ciasto wyszło naprawdę smaczne.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę lub szklanka mąki owsianej,
- 2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 2 banany,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 150 gram daktyli suszonych,
- 1 mała cukinia,
- 1 garść borówek,
- szczypta soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię trzemy na tarce, dodajemy szczyptę soli, czekamy aż puści sok, odlewamy sok.
W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą czekamy aż zmiekną, blendujemy je z bananami i olejem kokosowym.
Zmielone płatki lub mąkę owsianą i zielone orzechy mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i kakao. Dodajemy zblendowane owoce i jajka ubite na jasną masę, mieszamy ostrożnie. Wlewamy do małej, okrągłej foremki silikonowej i pieczemy około 35 minut w 180oC .Na końcu układam borówki, lub podaję borówki na cieście.
admin-poczujmiete
0