Ciasta
Ciasteczka kakaowe

Ciasteczka kakaowe

Następne pyszne ciasteczka z czekoladą. Zmodyfikowałam mój poprzedni przepis dodając kakao.

SKŁADNIKI:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru trzcinowego (lub zwykły),
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej (ja dodałam ziarenka wanilii),
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g gorzkiej czekolady (70%) pokrojonej na małe kawałki.

SPOSÓB PRYGOTOWANIA:

Wszystkie suche składniki (oprócz czekolady) połączyć w misce.

Do drugiej miski włożyć masło i zacząć je miksować na małych obrotach. Dodać jajko i wanilię.

Cały czas miksując dodawać powoli suche składniki. Kiedy masa będzie jednolita, dodać do niej czekoladę połamaną na malutkie kawałki.

Piekarnik nagrzać do 180 st C góra – dół

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Przy użyciu dwóch małych łyżeczek lub niedużej łyżki do lodów formować z masy kulki.( ja formowałam rękoma małe kuleczki i spłaszczałam je przed położeniem na blachę

Kulki układać na blasze, zachowując 4 cm odstępy.

Wstawić blachę do piekarnika. piec ok 12 minut.

Wyjąć i ostudzić. Początkowo ciastka będą bardzo miękkie, później lekko stwardnieją.