
Ciasteczka kakaowe
Następne pyszne ciasteczka z czekoladą. Zmodyfikowałam mój poprzedni przepis dodając kakao.
SKŁADNIKI:
- 180 g mąki pszennej,
- 120 g cukru trzcinowego (lub zwykły),
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej (ja dodałam ziarenka wanilii),
- 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g gorzkiej czekolady (70%) pokrojonej na małe kawałki.
SPOSÓB PRYGOTOWANIA:
Wszystkie suche składniki (oprócz czekolady) połączyć w misce.
Do drugiej miski włożyć masło i zacząć je miksować na małych obrotach. Dodać jajko i wanilię.
Cały czas miksując dodawać powoli suche składniki. Kiedy masa będzie jednolita, dodać do niej czekoladę połamaną na malutkie kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180 st C góra – dół
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy użyciu dwóch małych łyżeczek lub niedużej łyżki do lodów formować z masy kulki.( ja formowałam rękoma małe kuleczki i spłaszczałam je przed położeniem na blachę
Kulki układać na blasze, zachowując 4 cm odstępy.
Wstawić blachę do piekarnika. piec ok 12 minut.
Wyjąć i ostudzić. Początkowo ciastka będą bardzo miękkie, później lekko stwardnieją.