Przystawki
Rolada łososiowa

Rolada łososiowa

Zmodyfikowany przepis rolady łososiowej, urozmaiciłam składniki dodając pieczoną paprykę i glony nori.

SKŁADNIKI:

  • paczka szpinaku mroźnego (ja kupuję w tesco, marki „tesco”),
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebulka,
  • trochę masła do usmażenia szpinaku,
  • 3 lub 4 jajka,
  • 1 almette chrzanowy,
  • 1 paczka łososia wędzonego na zimno lub na gorąco ( stosuję zamienne lub razem),
  • 1 pieczoną paprykę,
  • 2 glony nori.

SPOSÓB PRZGOTOWANIA:

Kroję cebulę na drobno, podsmażam razem z wyciśniętym czosnek.Szpinak rozmrażam, odsączam i dodaję do cebuli, smaże ok.5 minut, doprawiam solą i pieprzem.

Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno, łączę z z żółtkami i z wystudzonym szpinakiem, rozsmarowuję na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Studzę, ściągam z papieru. Na stronie która leżała na papierze rozsmarowuję alemette, kładę łososia, paprykę pieczoną, pokrojoną, smaruję także bardzo delikatnie serkiem glony nori, na glony złączone ze sobą nakładam przygotowany szpinak z łososiem i resztą składników i zwijam w rulon. Owijam roladę folią spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę. Później wyciągam z folii i kroję na plastry. Uwielbiam jeść tę roladę z imbirem w zalewie.