
Gryczane ciasteczka
Pyszne, oryginalne w smaku gryczane ciasteczka, przepis znalazłam na blogu: Pistachio-lo
SKŁADNIKI:
- 190 g mąki gryczanej
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru
- 120 g miękkiego masła
- 20 g mielonych migdałów
- 1 całe jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i migdałami. Zmiksować masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać mieszankę obu rodzajów mąki z proszkiem. Zmiksować całość do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny (lub całą noc).
Nagrzać piekarnik do 170 C. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyciąć ciastka przy pomocy foremki, szklanki lub stempelków. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 13 do 14 minut do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na kratkę. Gdy są jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.