Ciasta
Gryczane ciasteczka

Gryczane ciasteczka

Pyszne, oryginalne w smaku gryczane ciasteczka, przepis znalazłam na blogu: Pistachio-lo

SKŁADNIKI:

  • 190 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1 całe jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i migdałami. Zmiksować masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać mieszankę obu rodzajów mąki z proszkiem. Zmiksować całość do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny (lub całą noc).

Nagrzać piekarnik do 170 C. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyciąć ciastka przy pomocy foremki, szklanki lub stempelków. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 13 do 14 minut do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na kratkę. Gdy są jeszcze ciepłe posypać  cukrem pudrem.